Gyakori halójelenségek

22° halo

A jelenség a Napot, vagy a Holdat körülvevő fehér, esetenként vöröses színben pompázó fénykör. Az egyik leggyakoribb haló, főleg összefüggő cirrostratus felhőzeten jelenhet meg, gyakorta melegfrontok előtt. Oszlop alakú jégkristályok hozzák létre, az oldallapokon bejutó fénytörés hatására.

A 22°-os halo... (Goda Zoltán) ...és szimulációja (HaloSim)

 

Napmagasságtól független megjelenésű, távolsága a Naptól 22°, innen ered a neve. A körív Nap felé eső oldala vöröses színű lehet, kifelé fehéressé, kékessé fakul. Ez a haló gyakran a Hold körül is kialakul, s talán a Hold gyengébb fénye miatt sokkal többen láttak már ilyen "holdudvart", mint a Nap körüli halót. A népnyelvben a holdudvar azonban nem ezt a jelenséget jelöli, hanem az elhajlási jelenségek közé tartozó koszorút.


Holdhaló (Schmall Rafael)

A sok millió oszlopkristályon megtörő fény 21,7° és 50° között lép ki a kristályból, a legtöbb 22° körül. A térbeli elhelyezkedés bármilyen lehet, de a jelenség kialakulásában a szemlélőt és a Napot összekötő elméleti tengelyre merőleges kristályok játszanak szerepet.


Milliónyi jégkristály - szabályos kör (www.atoptics.co.uk)

A körív lehet teljes, vagy csak részben látható, ám a Naptól való távolság minden esetben 22°. Próbáld csak ki; ha kinyújtott karral mérsz egy araszt az égre, az nagyjából 20°. Tehát ha hüvelykujjad kitakarja a Napot, akkor a kisujjad pont eléri a halo szélét.  A jelenség közel alakul ki a Naphoz, a szemed épségére épp ezért különösen vigyázz! A Hold esetében persze nincs ilyen gond. A 22°-os haló a Sarkvidéktől az Egyenlítőig, az év bármely időszakában előfordulhat, hazánkban is gyakran észlelt jelenség.

Tavaszi haló (Pintér András)

A régiek úgy tartották, hogy e jel tartós esőzés előhírnöke és ebben nem is tévedtek sokat, hiszen melegfrontok előtt, lassan mozgó cirrostratus felhőzeten gyakorta megjelenik. Alább egy csokorra való halógyűrűt tekinthetsz meg:

 

(Landy-Gyebnár Mónika)

(Bali András)

(Goda Zoltán)

(Kocsis Zoltán)

(Landy-Gyebnár Mónika)

(Schmall Rafael)

(Landy-Gyebnár Mónika)

(Őri Ágnes)

(Bali András)

(Goda Zoltán)

(Landy-Gyebnár Mónika)

(Goda Zoltán)

Honlap készítés