Érintő ívek

Az érintő ívek a 22°-os halót érintik a legalsó és a legfelső pontján. Elhelyezkedésük alapján megkülönböztetünk alsó érintő ívet és felső érintő ívet. Horizontálisan elhelyezkedő hasáb alakú jégkristályok oldallapjain megtörő fény idézi elő.

Mivel ugyanolyan kristályok jelenítik meg, a jelenség gyakran jár együtt a 22°-os halóval. Azonban legalább ennyire gyakori, hogy csupán az érintő ív jelenik meg.
Amikor halványak, akkor fehérnek látszanak, de gyakran feltűnően színes megjelenésűek, ekkor az ívek Nap felőli oldala vöröses, a külső oldala pedig kékes árnyalatú.

Felső érintő ív (holdfényben) alacsonyan álló Hold esetében. (Landy-Gyebnár Mónika)

Az érintő ívek különlegességét az adja, hogy alakjuk nagyban függ a Nap magasságától. A kritikus magasság 29°. A horizonton álló Nap alatt és felett kialakuló érintő ívek V betűt, illetve fejen álló V-t formáznak.

Felső érintő ív közepes napállásnál (Landy-Gyebnár Mónika)

A 29° környékén álló Nap esetén az érintő ívek laposabbak, a felső érintő ív leginkább egy madár szárnyaira hasonlít, az alsó pedig egy alagút bejáratára. 29° felett az alsó és felső ív összekapcsolódik és körülíró ívet alkot.

Magas napállásnál az érintő ívek egybekapcsolódnak és a körülíró ívvé állnak össze. (Landy-Gyebnár Mónika)

A felső érintő ívet sokkal nagyobb eséllyel pillanthatjuk meg, mint az alsó párját. Ennek egyszerű oka, hogy az előbbi magassága megfigyelésre ideális, utóbbinál viszont a horizont feletti magasság sosem több, mint 10°. Alsó érintő ívet magas hegyekről, vagy repülőgépről láthatunk jó eséllyel.

Angolul: Tangent arcs
Szleng: érintő