Furcsa felhők

A bolygónkat körülölelő légkörben a felhő nem ritka jelenség. Többnyire a troposzférában fordulnak elő és legtöbb esetben folyékony halmazállapotú vízből, vagy jégkristályokból állnak. Az égen megfigyelhető felhők fajtáját és mennyiségét az aktuális időjárási paraméterek határozzák meg, ezek következményeként figyelhetünk meg fehér gomolyfelhőket, áttetsző fátyolfelhőket, vagy éppen vastag, szürke rétegfelhőt. Ez, ahogy a keverék falusi kutyák is, mindenféle formában, színben és alakban előfordulhatnak. Kinek ne lett volna gyerekkora kedvenc szórakozása, hogy különféle figurákat lát bele a felhőkbe? Bár ezek igen izgalmasak lehetnek, most nem őket részletezzük.

A képen látható felhő egy zongorázó indiánra hasonlít. (Landy-Gyebnár Mónika)

Az alábbi oldalakon olyan felhőkkel találkozhatsz, amelyek ritkán jelennek meg felettünk, alakjuk, méretük és színűk egészen különleges és meglepő, ezért az égre ritkán feltekintő ember gyakran mesterséges, misztikus, vagy épp földön kívüli eredetűnek véli őket és a róluk készített fotókat téves diagnózissal együtt osztja meg a közösségi oldalakon. Ezek esetében nagyon gyakori, hogy a Nap vagy valamely más fényforrás becsillanása szerepel a képen, az ilyesmi könnyen reprodukálható (bár minden egyes fényképezőgép lencse egy kicsit másképp és máshol csillan be).

2013-ban egy februári reggelen Cseljabinszk felett felrobbant egy meteor, a kondenzcsíkra emlékeztető felhő ennek a légi útján képződött. (NASA/ Alex Alishevskikh)

Most rendet teszünk a „furcsa felhők” sorában így látni fogod majd, hogy nem szabad lebecsülni a természet alkotókedvét! Valóban létezik néhány mesterséges eredetű felhőképződmény a legérdekesebbek kialakulásáért azonban változékony légkörünk legalább annyira felelős.