Melléknapok

A melléknap, a 22°-os halo mellett a másik leggyakoribb halojelenség. A Nap egyik, vagy mindkét oldalán megjelenő, esetenként szivárványszínben pompázó, fényes “álnapok” a régi korok népeinek is felkeltették figyelmét.

Színes melléknap pehelyfelhőn
Színes melléknap egy tökéletes pehelyfelhőn (Goda Zoltán)

A magyar nyelvben több elnevezését is ismerhetjük, mint “vaknap”, avagy “cimbora”. Az angol nyelben a “sundog” kifejezés terjedt el, amelyet magyarra “napkutyának” fordíthatunk, ám ez felénk nem használatos, kivéve a bulvársajtóban.

Melléknapok
Három nap látszik az égen (Bali Andrea)

A melléknapokat horizontálisan álló lapkristályok oldallapjain megtörő fény hozza létre, éppen ezért – mivel oldalról kapják a napfényt – a Nap vonalában helyezkednek el, horizonton álló Nap esetében 22°-ra, nagyobb napmagasságnál picit távolodnak. A kristályok a horizonttal párhuzamosan lebegnek a levegőben. A kristályon áthaladó fény kétszer törik meg – belépéskor és kilépéskor – a két törés összesen 22°-kal téríti el a fénysugarat eredeti irányától. A melléknap napmagasságtól független megjelenésű halojelenség, de a Naptól való távolsága a Nap horizont feletti magasságának függvényében némileg változik.

Melléknapok kialakulása
A kettős fénytörés 22°-kal téríti el a fénysugarat (www.atoptics.co.uk)

A jelenség szimulációjának eredménye a HaloSim szoftverrel:

Melléknap szimuláció
Ha a Nap a horizont közelében tartózkodik, akkor a melléknapok 22° távolságra állnak a Naptól. Magasabb napállás esetén – a modellben itt 35°-os napmagasságot állítottunk be – a melléknapok némileg távolabb jelennek meg. (HaloSim)

Néha csupán kis fényes folt az égen, de sokszor színes, esetenként vakítóan fényes. Színes melléknap esetén a Naphoz közeli oldalon vöröses, majd sárgászöld, míg a távoli oldalon kékesfehér színt láthatunk.

A mellékhold ritkán látszik színesnek. (Landy-Gyebnár Mónika)

A jelenség éjszakai változata, a mellékhold jóval ritkábban fordul elő, de erősebb holdfény mellett kialakulhat. Általában halvány fehér folt formájában jelenik meg, de ha a jégkristályok száma és minősége megfelelő, akár színes is lehet. A (22°-os) melléknapok mellett létezik 120°-os melléknap és almelléknap is, ezek jóval ritkább jelenségek.

Ha melléknapok tűnnek fel az égen, akkor érdemes a fejünk fölé is vetni egy pillantást. A zenitkörüli ívet szintén hatszög alapú lapkristályok alakítják ki, így a két jelenség gyakran tűnik fel együtt.

Régi népi megfigyelés tartozik hozzá, akár a 22°-os halót, a melléknapot is az időjárásváltozás és az érkező tartós eső hínökének tartották.

 

Angol: Sundog, parhelion / moondog, paraselene

Szleng: csak a bulvársajtóban !!! napkutya