Zenitkörüli ív

Avagy az égbolt mosolya. Talán az egyik leglátványosabb, legszínesebb halójelenség, mindenkor élénk, szivárványszínekben pompázik magasan – ahogy a neve is jelzi – a zenit köré írható körív egy darabjaként.

Az egyik leglátványosabb halóelem, tiszta színekkel. (Landy-Gyebnár Mónika)

Lapkristályok fedlapján behatoló, majd megtörve az oldallapon kijutó fénysugár hozza létre. A napmagasságtól erősen függő jelenség, csak 32° alatt álló Nap esetében fordulhat elő. Színei minden esetben a teljes spekrumból szerepelnek, zenit felé eső részén kék, középütt zöldessárga, zenittől távolabbi részen vörös.

A zenitkörüli ív szimulációjának eredménye a HaloSim szoftverrel:

Zenitkörüli ív szimulációja
A zenitkörüli ív alacsony napmagasság esetén a fejed felett látszik (HaloSim)

Szélessége és élénksége is függ a napmagasságtól, zenithez közeledve kisebb lesz, és kb. 22°-os napállásnál a legélénkebb. A zenitkörüli ív a melléknap rokon jelensége, e kettő gyakran tűnik fel együtt.

A színei akkor is tiszták, ha halványabban láthatóak. (Landy-Gyebnár Mónika)

Mivel látványos jelenség, időnként előfordul a médiában is, mint furcsa, „fordított szivárvány”, de ez hibás megközelítés; ne felejtsük el, hogy a szivárványt folyékony vízcseppek rajzolják! Ideális esetben telihold környékén éjszaka is előfordulhat, ez azonban viszonylag ritka, a jelenség pedig nehezen észrevehető. Alább bizonyítjuk, mennyire látványos haló. Amikor a zenitkörüli ívet teljes körré egészíti ki a fénytörés, akkor Kern-ívről beszélünk, ez pedig egy rendkívül ritka jelenség, és jelenkori megfigyelései a hóágyús helyzetekhez köthetőek.

Angol: Circumzenithal arc

Szleng: CZA