Lowitz ívek

Igen ritka és rejtélyes jelenségek a Lowitz-ívek. Sokáig a létezésüket sem fogadták el, mivel erről a kevéssé kontrasztos, nehezen azonosítható halóelemről igen kevés adat áll rendelkezésre. A Nap nagyobb magassága esetén a melléknapok 22°-nál némileg távolabb állnak a Naptól. Akkor a legesélyesebb látni, ha a Nap 15-30 fokos magasságok közt jár. Bár egészen más kristályok hozzák létre, valamilyen módon mégis összefügg a Parry-ívekkel.
Az alsó és felső Lowitz-ív a melléknapokon metszi egymást, majd a felső, érintve a 22°-os halót a Parry-ívbe csatlakozik bele, az alsó pedig eltávolodik a Naptól. Könnyebb érthetőségéhez tekitsd meg az ábrát.

A jelenség szimulációjának eredménye a HaloSim szoftverrel:

Lowitz ív szimulációja
Nagyon egybeolvad a 22°-os halóval, de nem lehetetlen a megfigyelése. (HaloSim)

Az észlelő számára az lehet feltűnő, hogy a 22°-os haló nem szabályos kör, hanem kissé torzult alakú, mintha oldalról belecsíptek volna a melléknapoknál, vagy épp púpos volna a teteje.
Hatszög alapú lapkristályok vesznek részt a jelenségben, azonban ezek a szimulációk alapján egy bizonyos tengely mentén pörögnek, billegnek, és esetleg nem szabályos (vagyis nem azonos oldalhosszúságú) hatszögek. A jelenséget ezidáig még nem sikerült minden kétséget kizáróan leírni. Megpillantása esetén mindenképpen érdemes fényképeket készíteni róla. Mivel halvány jelenségről van szó, ez esetben is igyekezzünk kitakarni a Napot a biztosabb azonosíthatóság miatt!

Lowitz ív
Lowitz ív (Landy-Gyebnár Mónika)

Angolul: Lowitz arcs