44°-os melléknap

A 44°-os melléknap igen különös és ritka jelenség, eddig mindössze pár alkalommal látták, először 1970-ben, majd legközelebb 2004-ben, fotó csak ez utóbbi alkalommal készült róla először. Azóta talán tucatnyi felvételen örökítették meg világszerte, vagyis valóban rendkívüli ritkaságról beszélhetünk.
Küllemében egy hagyományos, 22 fokra lévő melléknapra hasonlít, ám kétszer akkora távolságra van a Naptól, és a normál melléknapnál sokkal halványabb, köszönhetően a speciális születési körülményeinek. Gyakorlatilag tekinthetjük őket a melléknapok melléknapjainak!
A kialakulásához a fénynek két lapkristályon kell egymás után áthaladnia. Mivel egy kristály esetében 22 fokos a fény kitérése, a két kristály ez esetben 44 fokos kitérést eredményez, ezért kerül a 44 fokos melléknap 44 fokra. Ahhhoz, hogy ilyen megtörténhessen, rendkívül sok lapkristálynak kell jelen lennie a levegőben! Ez általában akkor történik meg, ha gyémántporon jön létre a haló, akkor keressük, ha nagyon fényesek a normál, a Naptól 22 fokra lévő melléknapok, és látható a melléknap-körív is.

Angol név: 44° parhelia, 44° sundog