Melléknap-körív

Vékony, halvány, fehér színű fénykör az égen, amely áthalad a Napon, párhuzamos a horizonttal, középpontja pedig a zenit. Ritkán látható a teljes kör, legtöbbször a melléknapok mellett, azok folytatásaként tűnik fel az ív egy hosszabb-rövidebb darabja.

A melléknap-körív a zenit felé néző kamerával. (Landy-Gyebnár Mónika)

A jelenség csak fehér lehet, mivel kizárólag a jégkristályokon tükröződő fény hozza létre (ebben hasonlít a fényoszlophoz) de ideális esetben egészen különleges látványt nyújt. A létrehozó kristályok szabályos hatszög alapú lapok, vagy hasábok is lehetnek.

A melléknapív szimulációjának eredménye a HaloSim szoftverrel:

Melléknapív szimulációja
A melléknapok folytatásaként megjelenő vékony, fehér sáv körbefuthat az égen. (HaloSim)

Alakja mindig szabályos kör, azonos horizont feletti magasságon látjuk a körív vonalát, mint ahol a Nap is van. Ez azt is jelenti, hogy nagy napmagasságnál kisebb kör tűnik fel az ég tetején, míg alacsonyabb napállásnál a jóval hosszabb a körív.

120 fokos melléknap szimulációja
Modelleztük: Halszem-kép, az egész égbolt látható. (HaloSim)

A melléknapok kísérőjelensége lehet, ám sokszor csak úgy, önmagában látjuk egy-egy darabját, nem is feltétlenül a melléknapok közelében.

A melléknap-körív addig látszik, amíg a felhő terjed. 120 fokos melléknap is feltűnik rajta. (Landy-Gyebnár Mónika)

Két ritka jelenség fordulhat elő a melléknap-íven: a 120°-os melléknap és az ellennap. Előbbi az íven a Naptól 120° távolságra, utóbbi pedig pontosan 180°-ra, azaz a Nap ellenpontjában jelenhet meg. Alapvetően mindkét jelenség fehér.

Angol név: parhelic circle
Szleng: phc