Oldalívek

Kétféle oldalív létezik, alsó és felső oldalív.
A felső oldalívet a zenitkörüli ív alatt közvetlenül érdemes keresned. Ahhoz hasonlóan színes jelenség, formája a Nap magasságának csökkenésével némiképp változik, de leginkább egy fejen álló parabolára hasonlít, olyan, mint egy fura szivárvány. 32°-os Nap-magasság alatt jelentkezik, 27° és 15° között egybeolvad a rendkívül ritka 46°-os halóval. A felső érintő ív is ritka jelenség, évente átlag 4 alkalommal figyelheted meg egy adott helyről. Általában halványan jelenik meg, de minden esetben színes és a színek jól elkülöníthetőek.

Felső oldalív (és további jelenségek), jól láthatóan színpompás. (Landy-Gyebnár Mónika

A felső oldalív nehezen különböztethető meg a 46°-os halótól, mivel a két jelenség egymáshoz igen közel jelenik meg. Néhány szempont megkönnyítheti a pontos azonosítást: a felső oldalív minden esetben érinti a zenitkörüli ívet, a 46°-os haló néhány fokkal alatta látható. Az oldalív mindig színes, benne jól kivehető zöld és kék színeket figyelhetünk meg ellentétben a 46°-os halóval, amelynél inkább csak a fehér, esetleg vörös szín szerepel. A 46°-os haló rendkívül ritka, és csupán akkor látható, ha a 22°-os haló vakítóan színpompás.
Az oldalívek szimulációjának eredménye a HaloSim szoftverrel:

Oldalív szimulációja
Jó, ha tudjuk, hogy hol kell keressük, halovány jelenségekről van szó. (HaloSim)

Míg a felső oldalív a melléknap-ív felett, magasan figyelhető meg az égen, addig az alsó oldalívet az alatt érdemes keresni. Ellentétben a felső párjával az alsó oldalívból kettő található – jobb és bal. Minden esetben szivárványszínű jelenség, a Naphoz viszonyítva konkáv állású. Távolsága a Naptól 46°, így érinti a már említett esetleges 46°-os ívet. A Nap magasságának emelkedésével alakja és a 46°-os ívet érintő pontja változik, 60°-os magasság esetén a jobb és bal oldalív összekapcsolódik.
A hasáb alakú jégkristály egyik oldallapján belépő fény annak belsejében egyszer visszaverődik, majd a szembenlévő oldallapon távozik. Igen ritka jelenség, nagy szerencse – és természetesen ideális körülmények – kellenek a megpillantásához.

Oldalívek kiemelve
Megfelelő szoftverrel kihozható a fotóból a lényeg: az ívben szerepel a spektum összes színe, tehát felső oldalívet sikerült megfigyelni. (Uhrin András)

Angol név: Supralateral arc, infralateral arc