Lyukfelhő

A kondenzcsík után most egy olyan jelenségről ejtünk szót, amelyet szintén a légiközlekedésnek köszönhetünk. Fontos azonban leszögeznünk, hogy az időjárásnak is együtt kell működnie a jelenség kialakulásában. Lyukfelhő akkor alakulhat ki az égen, ha az időjárás jellemzően nyugodt, konvektív folyamatok nincsenek és egy tartós középmagas, vagy magasszintű, vékony felhő borítja az eget. A kategória jellemző felhőtípusai az altosratus (lepelfelhő), altocumulus (párnafelhő) és a cirrocumulus (bárányfelhő). Közös jellemzőjük, hogy bár horizontális kiterjedésük nagy lehet, egészen vékonyak és átsüt rajtuk a Nap. Ha ezek a feltételek adottak, akkor már csupán egy repülőgépre van szükség, amely áthalad e felhőrétegen.

Lyukfelhő
A lyukfelhők egészen elképesztő képződmények (foto: Wikipédia)

E felhők jellemzően túlhűlt vízcseppekből állnak, ami azt jelenti, hogy hőmérsékletük jóval 0°C alatt van, azonban mégsem fagynak meg,halmazállapotuk folyékony. (A tiszta víz akár -35°C-ig folyékony maradhat!) A fagyáshoz szükség van még némi mechanikai hatásra – erre egy repülőgép éppen megfelel. Amint a repülőgép áthalad a felhőn hirtelen nyomásesés alakul ki és tovább esik a hőmérséklet, beindul a víz kristályosodása. (Hasonló jelenség az ónos eső, ahol a túlhűlt vízcseppek akkor fagynak meg, amikor egy tereptárgyhoz, vagy a talajhoz csapódnak.) A felhőben megkezdődött kristályosodás egy ideig láncreakcióként halad, közel koncentrikusan. A kialakult jégkristályok tovább híznak, főleg ha az adott légrétegben van még némi vízpára. Vizet a repülőgép is hagyott maga után, hiszen az üzemanyag égésterméke jórészt víz. A kialakult jégkristályok süllyedni kezdenek és a lyukfelhő alatt megjelenik egy újabb járulékos felhőtípus, a virga. Virgának, vagy magyar nevén hullósávnak olyan csapadéksávot nevezünk, amely nem éri el a földfelszínt. A jégkristályok szabályosak, akárcsak a magasszintű felhők kristályai, így szerencsés esetben még halójelenséget is megfigyelhetünk rajta.

Lyukfelhő hullósávval
A kialakuló hullósáv ritkán, de leérhet a földfelszínig, csapadékot okozva. (foto: meteorologynews.com)

A lyukfelhő további érdekessége, hogy ha az adott körülmények megfelelőek a csapadéksáv elérheti a földet. Repülőtér közelében megfigyelték már, hogy több centiméretnyi hóréteg alakult ki a jelenség hatására. Hoztunk néhány fényképet is természetesen.

Angolul: Hole punch cloud

További képek:

Lyukfelhő
Ha a repülőgép a felhőréteggel egy magasságban halad,hasonló nyomot hagy maga után, mint te, ha magas fűben jársz. (Őri Ágnes)
Lyukfelhő
Klasszikus lyukfelhő (Goda Zoltán)
Lyukfelhő
Ilyet meglehetősen ritkán látni (Őri Ágnes)
Lyukfelhő
Égi kereszteződés (Őri Ágnes)
Lyukfelhő
Tavasszal és ősszel gyakrabban fordulnak elő (Goda Zoltán)