Zöld sugár jelenség

Green flash

A zöld sugár jelenség megfigyeléséhez célszerű a Napot nagyobb nagyításban nézni. (természetesen szemünk épségének megóvása mellett, például a teleobjektívvel felszerelt fényképezőgép LCD kijelzőjén, SEMMIKÉPP nem a keresőben!) Szerencsés esetben megfigyelhetjük, hogy a lenyugvó / felkelő Nap felett kicsivel egy zöld színű fényfolt jelentkezik. Ez egy igen összetett jelenség. Alapja megegyezik a torzult nap magyarázatával, azaz a Napból érkező fénysugarak a különböző hőmérsékeltű levegőrétegeken megtörnek. A törés mértéke azonban a különböző színekre más és más - kék szín esetében nagyobb, a vörös esetében pedig kisebb. Így a zöld szín a többinél némiképp magasabban látszódik. Jogosan merül fel a kérdés: Ha a kék színű fény törése a legnagyobb, akkor a zöld sugár miért nem kék? Itt lép be a magyarázatba a másik jelenség: a szórás. Valóban a kék színű fény törik meg leginkább, de szóródása is ennek a legnagyobb, így a vastag levegőrétegen áthaladó összetett fényből ez szóródik ki legelőször.

Ennek ellenére nagyon tiszta idő esetén maradhat némi kék is a palettán, ekkor a zöld sugár valóban kék, igen ritka esetben ibolya. Ha a levegőben a részecskék koncentrációja magas, akkor pedig a zöld szín is szóródik, ekkor sárga színű lesz a sugár.

Sokféle eredetű lehet azonban a zöld sugár, különböző légköri viszonyokhoz más-más délibábtípushoz eltérő eredetű zöld sugár tartozik. A jelenség kinézete minden esetben azonos.

Green flashZöld sugár jelenség (Lyudmila Zinkova)

Honlap készítés