Novaja Zemlja jelenség

Amikor az északi féltekén közeledik a tavasz, a sarkkörön túl a több hónapig tartó éjszaka után felkel a Nap. A délibáb jelenség hatására azonban a Nap már napokkal a napkelte előtt megjelenhet a horizonton. Nem egyszer jelent már meg a bulvársajtóban ennek a híre, mint rejtélyes jelenségé, miközben a jelenség évszázadok óta jól ismert (nekünk, fehéreknek – az eszkimók valószínűleg évezredek óta ismerik).

Több mint 5 perccel a napnyugta után a Nap felső sávja még mindig látható volt a Kab-hegy tetejéről, hidegpárnás időben. A sarkvidéken ez azt jelenti, hogy napokkal, de akár 1-2 héttel a valódi napkelte előtt megjelenhet a Nap pereme a horizonton! (Landy-Gyebnár Mónika)

A jelenség magyarázata megegyzik a torzult naplemente magyarázatával, a különbség csupán annyi, hogy a Nap útja nagyon kis szöget zár be a horizonttal. Ekkor azt láthatjuk, hogy a Nap lassan végighalad a horizonton – anélkül, hogy egy percre is felkelt volna.

A Novaja Zemlja jelenség (Wikipedia)

A jelenség fura hangzású neve az orosz Novaja Zemlja („új föld”) nevű szigetre utal, ahonnan Willem Barentsz és társai megfigyelése alapján az első európai leírása született. 1597-ben Barentsz és hajótörést szenvedett legénysége a szigeten kényszerült eltölteni a sötét sarkvidéki telet. A sziget északkeleti részén vertek tábort, és az itteni helyszínre számított első napkeltének febuár 8-ra kellett esnie. Azonban már január 24-én megpillantották a Napot, holott ekkor még több mint 5 fokkal a horizont alatt volt! 27-én a teljes korong a horizont fölött látszott. (Az időpontokat csillagászati megfigyelések igazolták, vagyis bizonyos, hogy nem a hajósok tévesztették el a dátumot.)A számítások szerint ez olyan volt, mintha 520 kilométerrel délebbre táboroztak volna!

Nansen rajza a Novaja Zemlja jelenségről 1894-es északi sarkvidéki útján készült. (Public domain)

Azóta is számos sarkkutató figyelte meg a jelenséget, Shackleton délen, Nansen északon, ám még a sarkvidékre se muszáj elmenni miatta: a zöld sugárnál szó esik a fénycsapdáról, ez pedig elméletben szinte bárhol létrehozhatja, gyakorlatban azonban csak speciális körülmények esetén.

 

Angolul: Novaya Zemlya effect