Felső állású délibáb

A felső állású délibáb esetében a tárgy képe a tárgy felett jelenik meg. Amíg az alsó állású délibáb kialakulásánál a melegebb levegőréteg található a talajfelszínhez közel, addig itt pont fordítva: a hideg levegőréteg található alul és a meleg felette. Ez jóval ritkábban fordul elő, de bizonyos időjárási körülmények előidézhetik. Legegyszerűbb esete, amikor egy hideg tengeráramlás lehűti a felette található levegőt (ilyen van az USA nyugati partja mentén, a Kaliforniai-áramlat miatt). Hazai körülmények közt a késő téli, még jeges Balaton képes hasonló jelenséget előidézni, illetve a hegytetőkről ködpárna felett is részünk lehet a látványában. Hazánkban a legnagyobb eséllyel ez utóbbi helyzetben figyelhetünk meg ilyen délibábokat, mivel a téli hónapok során nem ritkán hetekig ez az ún. hidegpárnás helyzet jellemző a Kárpát-medencére. Ez olyan esetekben igazán izgalmas, amikor a fenti tiszta levegőben távoli hegyeket láthatunk – legyen szó az Alpok vagy a Tátra csúcsairól. Ilyenkor e távoli hegyeket látványosan eltorzíthatja a délibáb!

Felső állású délibáb a Tátra csúcsain (Kovács Attila)

A felső állású délibáb két típusát különböztetjük meg. Az egyenes állású délibáb esetében a tárgyról visszaverődő fénysugarak közel párhuzamosan haladnak és az inverziós felület(ek)en is így törnek meg. Ekkor a tárgy képét a horizont felett egyenes állásban figyelhetjük meg.

Felső állású délibáb egy fordított állású változata, jól látható, hogy a távoli hegycsúcs képe megfordult a hegy feletti légrétegben. (Kovács Attila)

A fordított állású délibáb esetében a fénysugarak keresztezik egymás útját, így a tárgy fordított képe tűnik fel a távolban. A felső állású délibáb a sarkvidékekhez közel fordul elő gyakrabban.

Egy másik példa a Tátra felső állású délibábjára (Ujj Ákos)

A felső állású délibáb megfigyeléséhez az inverziós rétegen belül kell lennünk, tengerpart esetében ez valóban a partot jelenti, a hidegpárnás megfigyelésnél pedig a hidegpárna tetejéhez a lehető legközelebb.

 

Angolul: Superior mirage