Oldalívek

Supra/infralateral arc

Oldalívekből kétfélét szoktunk megkülönböztetni. A felső oldalívet a zenitkörüli ív alatt közvetlenül érdemes keresned. Ahhoz hasonlóan színes jelenség, formája a Nap magasságának csökkenésével némiképp változik, de leginkább egy fejen álló parabolára hasonlít, azaz görbülete a zenitkörüli ív görbületével éppen ellentétes. 32°-os Nap-magasság alatt jelentkezik, 27° és 15° között egybeolvad a 46°-os haloval. Ritka jelenség, évente egy-két alkalommal figyelheted meg egy adott helyről. Általában halványan jelenik meg, de minden esetben színes és a színek jól elkülöníthetők.

A felső oldalív nehezen különböztethető meg a 46°-os halótól, mivel a két jelenség egymáshoz igen közel jelenik meg. Néhány szempont megkönnyítheti a pontos azonosítást: a felső oldalív minden esetben érinti a zenitkörüli ívet, a 46°-os haló néhány fokkal alatta látható. Az oldalív mindíg színes, benne jól kivehető zöld és kék színeket figyelhetünk meg ellentétben a 46°-os ívvel, amelynél inkább csak a fehér, vagy vörös szín szerepel.

Jó, ha tudjuk, hogy hol kell keressük, halovány jelenségekről van szó. (HaloSim)

Míg a felső oldalív a melléknap-ív felett, magasan figyelhető meg az égen, addig az alsó oldalívet az alatt érdemes keresni. Ellentétben a felső párjával az alsó oldalívból kettő található - jobb és bal. Minden esetben szivárványszínű jelenség, a Naphoz viszonyítva konkáv állású. Távolsága a Naptól 46°, így érinti a már említett 46°-os ívet. A Nap magasságának emelkedésével alakja és a 46°-os ívet érintő pontja változik, 60°-os magasság esetén a jobb és bal oldalív összekapcsolódik.

A hasáb alakú jégkristály egyik oldallapján belépő fény annak belsejében egyszer visszaverődik, majd a szembenlévő oldallapon távozik. Igen ritka jelenség, nagy szerencse - és természetesen ideális körülmények - kellenek a megpillantásához.


Megfelelő szoftverrel kihozható a fotóból a lényeg: az ívben szerepel a spektum összes színe, tehát felső oldalívet sikerült megfigyelni. (Uhrin András)
(Landy-Gyebnár Mónika) (Kovács Attila)
(Őri Ágnes)

 

Honlap készítés