Másodlagos ív

Secondary rainbow

Másodlagos ív akkor jelentkezik, ha a vízcseppbe belépő fény nem egyszer, hanem kétszer verődik vissza a csepp belsejében, mielőtt kilépne belőle. A másodlagos ív antiszoláris ponttal bezárt szöge 50-53º, tehát kissé szélesebb, mint a fő ív. Színei a fő ívhez képest fordított állásúak, kevésbé intenzívek és elmosódottabbak. Ez a jelenség mindig a fő ív kísérőjelensége, attól 8º távolságra, vele koncentrikusan halad, önmagában sohasem látszik.

Ez utóbbi állítás azonban nem teljesen igaz; ha a Nap 42-50º-os magasság között tartózkodik, akkor a horizont felett a másodlagos ív megfigyelhető, a fő ív azonban nem, az elméletileg a horizont alatt látszódna. A két ív között mindig egy sötétebb sávot figyelhetsz meg, amelyet Alexander-sávnak hívunk.
Létezik harmad-, negyed-, ötöd-, sőt, hatodlagos ív is, ám ezek nagyon halovány jelenségek. A szivárvány színei a fő íven azonban többször is ismétlődhetnek, ekkor beszélünk számfeletti ívek megjelenéséről.

 

A másodlagos ív halványabb... (Őri Ágnes) ...és színei fordított sorrendben szerepenek benne, mint a fő ívben (Szűcs Péter)
(Goda Zoltán) (Harcz Endre)
Honlap készítés