Ködív

A ködív megjelenésében és keletkezésében igencsak hasonlatos a szivárványhoz, de vele ellentétben nem fénytörési, hanem elhajlási jelenség. Nappal, vagy éjszaka is találkozhatunk vele, sőt akár elő is idézhetjük a jelenséget.
A reggeli órákban, amikor a Nap alacsonyan áll a horizont felett, vele ellentétes oldalon pedig egy kiterjedt ködfelhő látható, akkor a szivárványhoz hasonlóan az antiszoláris pont körül jelenhet meg a ködív. A szivárványhoz képest azonban ez kevésbé látványos, színes sávok helyett egy, vagy több fehéres, vagy csak nagyon gyengén színes ívet figyelhetsz meg.

Ködív
Reggeli ködív a Mátrában (Ujj Ákos)

Éjszaka a ködív megjelenéséhez szükséges fényforrás lehet a Hold, vagy egy erős fényű reflektor, így a jelenséget tulajdonképpen te is előidézheted! Ha odakint sűrű köd alakul ki, egy sötét, és persze biztonságos helyen állj meg az autóval és kapcsold be a fényszórót. (Ha nincs autód, akkor se ess kétségbe: egy zseblámpa még tökéletesebb.) Távolodj el a járműtől 15-20 méterre előre és állj háttal az autónak, amely így a hátadat világítja meg (zseblámpánál kisebb távolságot tarts: 5-6 méter elég). Leggyakrabban egy szabályos fehér kört figyelhetsz meg, de a vízcseppek méretétől függően a körök száma lehet több is, esetleg egy kísérő jelenséget, a glóriát is megfigyelheted. (A zseblámpás megoldásnál egészen más színe lesz egy modern LED-es lámpával, vagy egy klasszikus, izzós lámpával készülő ködívnek – ha semmi másra nem is, de erre a célra használd a klasszikus típust!)

A ködív mérete eltér a szivárványétól: mivel igen széles sávban látható, 35-40 fok közt tűnik fel a fő íve.

A ködívnek is lehetnek számfeletti ívei, bár ezeket meglehetősen nehéz észlelni, mivel halványak és elmosottak, azonban, ha jelen vannak, össze is érhetnek a glóriával!

Ködív
„Csináld magad” ködív éjjel (Goda Zoltán)

A két jelenség legfontosabb közös jellemzője, hogy a vízcseppek rendkívül aprók: méretük 10-100 µm. Apró méretük miatt képesek a levegőben lebegni és homogén közeget kialakítani. A ködre jellemző, hogy adott tartományon belül a páracseppek mérete változhat. Általában a frissen kialakult köd apróbb, s egyenletesebb eloszlású cseppeket tartalmaz, tartós ködben az apró cseppek nagyobbakká állnak össze. Egyszóval a köd is frissen az igazi!

Polárszűrővel fényképezve a ködív különös viselkedést mutat: a szűrő a szivárványhoz hasonlóan itt is kiemeli a kontrasztokat, sőt, a szabad szemmel látottnál jóval színesebbé teszi, ügyesen tekergetve a szűrőt kihangsúlyozza a számfeletti íveket, ám ki is téríti kissé az ív egyes részeit. Ilyenkor a fotón úgy néz majd ki az ív, mintha megtörne és máshol folytatódna. Érdemes kísérletezni vele!

 

Angolul: Fogbow
Szleng: ködszivárvány, fehér szivárvány