Bishop-gyűrű

A Bishop-gyűrű a koszorú jelenséghez hasonlóan alakul ki, fontos különbség azonban, hogy amíg az előbbinél a Nap, vagy a Hold fénye a felhőkben található vízcseppeken szenved elhajlást, addig a Bishop-gyűrű esetében mindez a levegőben található vulkáni aeroszol-, vagy sivatagi porszemcséken következik be. A jelenséget az igazán nagy vulkánkitöréseket követően figyelheted meg. Első alkalommal, 1883-ban a Krakatau vulkán kitörése kapcsán Sereno Bishop Hawaii-n szolgáló lelkész írta le a jelenséget, róla kapta a nevét. Vulkánkitöréshez kötötten hazánkból utoljára a Redoubt (alaszkai vulkán) 2009-es kitörésekor volt megfigyelhető.

Bishopgyűrű
A Bishop-gyűrű kialakulásához szükséges por nem csak vulkánokból származhat (Landy-Gyebnár Mónika)

Hazánkban ugyan elég gyenge a vulkanikus aktivitás, a Bishop-gyűrű mégis rendszeresen előfordul, egy évben többször is. Oka, hogy a Szararában kialakuló porviharok által a légkör magasabb régióiba juttatott kis szemcseméretű port a légáramlatok, gyakran a ciklonok előoldalán fölénk áramló szubtrópusi légtömegekben elszállítják Európa fölé. A légköri por érkezése jól előrejelezhető, hiszen a műholdképeken már napokkal előbb megjelenik a por, de az Athéni Egyetem külön előrejelző oldalt is üzemeltet e céllal. Onnan veszed észre megérkezett hazánk légterébe, hogy nappal opálos, fehéres színben látszik az ég, kevésbé kontrasztosak az árnyékok és fakón süt a Nap.

Bishop-gyűrű szaharai eredetű poron. Belül kékes, kívül sárgásvörös fénygyűrűt látunk. (Landy-Gyebnár Mónika)

A Bishop-gyűrű megfigyeléséhez mindig takard ki a Napot, ekkor láthatóvá válik a lényeg: a Naphoz közeli égrészen kékes színű korongot, majd ezt körbefogó sárgásvörös színű gyűrűt látsz, amelynek átmérője több mint 20 fokos, nem ritkán eléri a 30 fokot is. A jelenséget le is fényképezheted, lehetőleg nagylátószögű objektívvel.

Angolul: Bishop’s ring

Szleng: Bishop