Ködív

Fog bow, Cloud bow
A ködív megjelenésében igencsak hasonlatos a szivárványhoz, de vele ellentétben nem fénytörési, hanem elhajlási jelenség. Nappal, vagy éjszaka is találkozhatunk vele, sőt akár elő is idézhetjük a jelenséget.
A reggeli órákban, amikor a Nap alacsonyan áll a horizont felett, vele ellentétes oldalon pedig egy kiterjedt ködfelhő látható, akkor a szivárványhoz hasonlóan az antiszoláris pont körül jelenhet meg a ködív. A szivárványhoz képest azonban ez kevésbé látványos, színes sávok helyett egy, vagy több fehér ívet figyelhetsz meg.

Reggeli ködív a Mátrában (Ujj Ákos)

Éjszaka a ködív megjelenéséhez szükséges fényforrás lehet a Hold, vagy egy erős fényű reflektor. Így a jelenséget tulajdonképpen te is előidézheted! Ha odakint sűrű köd alakul ki, egy sötét helyen állj meg az autóval és kapcsold be a fényszórót. Távolodj el a járműtől 15-20 méterre előre és állj háttal az autónak, amely így a hátad világítja meg. Leggyakrabban egy szabályos fehér kört figyelhetsz meg, de a vízcseppek méretétől függően a körök száma lehet több is, esetleg egy kísérő jelenséget, a glóriát is megfigyelheted.

"Csináld magad" ködív éjjel (Goda Zoltán)

A két jelenség legfontosabb közös jellemzője, hogy a vízcseppek rendkívül aprók: méretük 10-100 µm. Apró méretük miatt képesek a levegőben lebegni és homogén közeget kialakítani. A ködre jellemző, hogy adott tartományon belül a páracseppek mérete változhat. Általában a frissen kialakult köd apróbb cseppeket tartalmaz, tartós ködben az apró cseppek nagyobbakká állnak össze. Egyszóval a köd is frissen az igazi!

Ködív nappal (Bali András) (Schmall Rafael)
(Dombai László) Ködív éjjel (Landy-Gyebnár Mónika)
Színes felhőív (Dombai László)
Honlap készítés