Gyöngyházfényű felhők

Nacreous clouds, Mother of Pearls, (PSC)

Kevés olyan légköroptikai jelenség létezik, amellyel Magyarországon nem fogsz találkozni, de a gyöngyházfényű felhő ilyen. Igen ritka, de annál látványosabb felhőtípus, amely jellemzően a sarkvidékeken jelenik meg. Különlegessége, hogy a legtöbb felhőtípussal ellentétben nem a troposzféra képződménye, a sztratoszférában alakul ki, 15-20 km magasságban. A nagy magasság miatt különösen alkonyatkor és pirkadatkor látványos, ilyenkor körülötted szinte teljes a sötétség, a spektrum teljes palettáját felvonultató felhőt pedig szikrázó fénybe vonja a Nap.


A fény elhajlást szenved és színeire bomlik: a színturmix receptje (Erlend Haarberg)

A gyöngyházfényű felhő máig különleges és titokzatos jelenségnek számít, néhány tényt azonban már ismerünk róla. Extrém alacsony hőmérsékleten alakul ki, kb. -75-80°C-on, amely jellemző lehet a sarkvidéki tél második felében. A PSC-felhőcsalád (Polar Stracospheric Cloud) egyik tagja és igen apró, 10μm átmérőjű jégkristályok alkotják. Furcsán hangozhat, de a jelenség sok titka közül a hihetetlen színvilág magyarázható meg legegyszerűbben: a milliónyi, apró jégkristályon a Nap felhér fénye elhajlást szenved és színeire bomlik.


Elképesztő színvilág (Per-Andre Hoffmann)

A PSC-család egyik érdekessége, hogy nem feltétlenül csak víz alkotja, salétromsav és kénsav is előfordul benne. A csoportosítás éppen ezért összetétel alapján történik.

Polar Stratospheric Clouds
Type I. I.a. Összetétele: NAT (nitric acid trihidrate, HNO3.3H2O), azaz salétromsav és víz elegye.
I.b. Apró, szabályos gömb alakú, folyékony salétromsav és kénsav cseppek. Kialakulási hőmérséklet -76°C.
I.c. Metastabil salétromsav-víz elegy, szabálytalan cseppformák
Type II.

gyöngyház-

fényű felhő

Kizárólag vízjégből álló, apró kristályok alkotják, kialakulási hőmérséklete -85°C.


A PSC-k kialakulása mögött az emberi tevékenység feltételezhető és azt is tudjuk, hogy az ózonréteg állapotára negatív hatást fejtenek ki.


A PSC I. csoportba tartozó felhők kevésbé színesek és látványosak. (François Guerraz)

A gyöngyházfényű felhő hasonló a nálunk is gyakori színjátszó felhőkhöz és gyakorta összekeverik a sokkal nagyobb magasságban előforduló világító felhőkkel, de ezektől teljesen független jelenség.


Ehhez a látványhoz a sarkvidékre kell utaznunk (Þorsteinn H Ingibergsson)

Honlap készítés