Érintő ívek

Tangent arcs

Az érintő ívek a 22°-os halót érintik a legalsó és a legfelső pontján. Elhelyezkedésük alapján megkülönböztetünk alsó érintő ívet és felső érintő ívet. Horizontálisan elhelyezkedő hasáb alakú jégkristályok oldallapjain megtörő fény idézi elő. Mivel ugyanolyan kristályok jelenítik meg, a jelenség gyakran jár együtt a 22°-os halóval. Általában fehérek, de nem elképzelhetetlen színes megjelenésük sem, ekkor az ívek Nap felöli oldala vöröses, a másik oldala pedig kékes árnyalatú.

Az érintő ívek különlegességét az adja, hogy alakjuk nagyban függ a nap magasságától. A kritikus magasság 29°. A horizonton álló Nap alatt és felett kialakuló érintő ívek "V" betűt formáznak. A 29° környékén álló Nap esetén az érintő ívek laposak, leginkább egy madár szárnyaira hasonlítanak. 29° felett az alsó és felső ív összekapcsolódik és körülíró ívet alkot.

 

A Nap horizont feletti magassága jelentősen befolyásolja az érintő ívek megjelenését. (HaloSim)

A felső érintő ívet sokkal nagyobb eséllyel pillanthatjuk meg, mint az alsó párját. Ennek egyszerű oka, hogy az előbbi magassága megfigyelésre ideális, utóbbinál viszont a horizont feletti magasság sosem több, mint 10°. Alsó érintő ívet magas hegyekről, vagy repülőgépről láthatunk jó eséllyel.

 

(Bali András) (Landy-Gyebnár Mónika)
(Landy-Gyebnár Mónika) (Schmall Rafael)
(Landy-Gyebnár Mónika)
Honlap készítés