Bishop-gyűrű

Bishop's ring

A Bishop-gyűrű a koszorú jelenséghez hasonlóan alakul ki, fontos különbség azonban, hogy amíg az előbbinél a Nap, vagy a Hold fénye a felhőkben található vízcseppeken szenved elhajlást, addig a Bishop-gyűrű esetében mindez a levegőben található porszemcséken következik be. A jelenséget leggyakrabban vulkánkitörések közelében figyelheted meg. Első alkalommal, 1883-ban a Krakatau vulkán kitörése kapcsán Sereno Bishop Hawaii-n szolgáló lelkész írta le a jelenséget, róla kapta a nevét.


A Bishop-gyűrű kialakulásához szükséges por nem csak vulkánokból származhat (Landy-Gyebnár Mónika)

Hazánkban ugyan elég gyenge a vulkanikus aktivitás, a Bishop-gyűrű mégis időről-időre előfordul, egy évben akár többször is. Oka, hogy a Szararában kialakuló homokviharok által a légkör magasabb régióiba juttatott kis szencseméretű port a dél-észak irányú szelek elszállítják Európa fölé. A jelenség jól előrejelezhető, hiszen a műholdképeken már napokkal előbb megjelenik a por. Onnan veszed észre megérkezett hazánk légterébe, hogy nappal opálos színben látszik a világ, kevésbé kontrasztosak az árnyékok és fakón söt a Nap. Napnyugtakor pedig a fél égbolt sárgás színben ragyog és színte a Marson érzed magad a sárgás-vörösbe öltözött tájon. A felkelő Hold opálos kék színben ragyog. Napok múlva, amikor az időjárásban változás áll be és csapadékosra fordul, a kihulló vízben megfigyelheted a homokot az autók, falevelek felszínén és láthatóan sáros eső hullik. Nagy ritkán a jelenség télen is előfordulhat, ahol a homok elszínezi a fehér havat, innen a mondás: "majd ha piros hó esik."


Sivatagi por mikroszkóp alatt (Landy-Gyebnár Mónika)

A Bishop-gyűrű megfigyeléséhez takard ki a Napot, ekkor láthatóvá válnak a poros levegőre jellemző, kékes színű, koncentrikus körök. A jelenséget le is fényképezheted, lehetőleg nagylátószögű objektívvel. Mi is ezt tettük:

.
(Landy-Gyebnár Mónika) . (Tóth László)
.
.
(Landy-Gyebnár Mónika) . (Őri Ágnes)
.
.
(Őri Ágnes) . (Őri Ágnes)
Honlap készítés