Mérés az égen

Amikor kirándulunk, csak ritkán viszünk magunkkal navigációs műszereket, így ha meglátunk egy jelenséget, és tudni szeretnénk, milyen távolságban van a Naptól, két dologra hagyatkozhatunk: vagy a becslésre, vagy a kezünk segítségével mérésre. Ez utóbbi picit pontosabb, és csupán a kezünkre van hozzá szükség!

Bár az ember számtalan méretben és formában létezik, azért az alapvető testarányaink közel azonosak. Ez azt jelenti, hogy mindegy, hogy 2 méter magas vagy és 70 kilós, vagy 140 centis és 80 kilós, ha egyenesen előrenyújtod a karodat, az ujjaid különböző állásban azonos méretű égrészt fognak kitakarni. Ezeket a mérési módszereket csillagászati megfigyeléseknél is bátran használd!

Mérés az égen, a kezed segítségével. Mindig egyenesen előrenyújtott kézzel számítsd! (Landy-Gyebnár Mónika)

1-1,5 fokot a kisujjad hegyével tudsz mérni.

2 fokot a hüvelykujjad takar ki.

5 foknyi a gyűrűs-középső-mutató ujjad egymás mellé szorítva.

10 fok az öklöd szélessége.

15 fok – ez a metálrajongóknak könnyű lesz – a kinyújtott kisujjad és a mutatóujjad (ördögvilla) közti távolság, ha nem kedveled a metálzenét, akkor kisarasszal, vagyis a hüvelyk és mutatóujjad közti távolsággal is ugyanennyit mérhetsz.

22-25 fok a nagyarasz, vagyis a széttárt hüvelykujj-kisujj közti távolság.

 

A Nap vagy a telihold átmérője kb. fél fok, így, ha egy jelenség fotózásánál ki szeretnéd takarni, egyetlen ujjad is elég hozzá!