Ikerszivárvány

Igazi ritkaság, bár nem igazán szembetűnő jelenség! Iker szivárvány esetében a fő ív kettéválik, a két sáv egymás mellett halad, majd az ív teteje után ismét összekapcsolódnak. Jelenleg nincs tökéletes magyarázat a jelenségre. A legvalószínűbbnek az az elmélet tűnik, amely szerint nem gömb alakú, hanem torzult alakú vízcseppek idézik elő az egyik, vagy mindkét szivárványt. Ha a vízcseppek aprók, a felületi feszültség miatt igyekeznek gömb alakot felvenni. Nagyobb vízcseppek esetében azonban a gömb alakot befolyásolhatja a szél, vagy a légellenállás, így azok alakja laposabb, torzultabb lesz. Épp ezért az ikerszivárványt leginkább hevesebb csapadékkal járó zárpor, zivatar esetében észlelhetjük, és általában csak rövid ideig.

Az angol nyelvű Atmospheric Optics portálon az optikai ismeretek alapján modern fénysugár követő módszerekkel szimulálják a szivárványok keletkezését. Az ikerszivárvány kialakulását is szimulálták, és az eredmény ez lett:

Ikerszivárvány modell
Az ikerszivárvány modellezése (BowSim szimuláció)

Mivel a jelenség fizikája még nem teljesen tisztázott, ezért ha ilyet látsz, mindenképpen készíts róla fényképeket és küldd el nekünk!

Ikerszivárvány
Ikerszivárvány (Őri Ágnes)
Ikerszivárvány
Az előző fénykép szűrőzve (Őri Ágnes)

Angolul: Twinned bow

Szleng: iker