Brockeni kísértet

„Aki a hegyek között hal meg, az halála előtt még megpillantja a brockeni kísértetet.” tartja egy mondás a hegymászók között. Bár a Brocken a németországi Harz-hegység legmagasabb csúcsa a „kísértethez” nem csak a német hegymászóknak lehet szerencséjük, és persze meghalni sem feltétlenül kell az élményhez. Mint azt a már korábban leíruk, a glória színes körei a nappal ellentétes, ún. antiszoláris pont körül jelenhetnek meg.

Brockeni kísértet (Wikipedia)

E pontra vetül a megfigyelő árnyéka is, amely főleg akkor látványos, ha a jelenséget előidéző felhő/köd némileg távolabb van a megfigyelési ponttól. A glória közepén megjelenő sejtelmes árnyék a brockeni kísértet. Ha teszel néhány lépést a „kísértet” is odébbáll, ha megállsz, akkor persze ő sem megy tovább.

Az árnyék azonban nem feltétlenül csak a tiéd lehet; ha egy nagyobb tárgy, épület, hegy árnyékában állsz, akkor annak az árnyékát figyelheted meg az égre vetítve. Téli időszakban például az OMSZ kab-hegyi webkameráján szokott előfordulni, ilyenkor a „kísértet” a kamerának otthont adó torony árnyéka. Persze más hegyi webkamerákon is megpillanthatjuk!

Brockeni kísértet egészen közeli ködrétegen (Bali Andrea)

A kísértet speciális esete az, ha repülőn ülve pillantjuk meg: ilyenkor a glória közepén a repülő árnyéka látható, talán a modern világban a legtöbben így találkoznak e jelenséggel.
Megfigyeléséhez nem kell messzire, sőt hegyek közé sem utaznod, ám kell hozzá némi szerencse és az, hogy jókor legyél jó helyen… bár ez majd’ minden légköroptikai jelenségre igaz.

Angolul: Brocken spectre
Szleng: brockeni