Tükör-szivárvány

Reflection rainbow

Tükör-szivárvány alatt nem a szivárvány tükörképét értjük, de ha már itt tartunk: láthatod egyszerre a szivárványt és tükörképét? Erről lejjebb részletesen írunk majd, de most maradjunk a témánál! A tükör-szivárvány ívdarabja a fő ív és a másodlagos ív között helyezkedik el, iránya azonban nem koncentrikus velük. Létrejöttéhez szükség van egy tükröző felületre, ami általában egy szabad vízfelület. A vizen tükröződő nap fénye idézi elő a jelenséget, így a három - ritkább esetben négy - szivárványt (fő ív, másodlagos ív, tükör-szivárvány, tükör-másodlagos ív) pillanthatunk meg. A két fényforrás, a Nap és a tükörképe által előidézett jelenségek keresztezik egymást. A jelenség tulajdonképpen nem ritka, csak jókor, jó helyen kell hozzá tartózkodni.

 

A szivárvány és a tükör szivárvány íveinek elhelyezkedése

 

Tükör-szivárvány (Vincent Lowe)

 

Nos, térjünk vissza a kérdésre, amelyet a fejezet elején felvetettünk: Láthatod egyszerre a szivárványt és tükörképét? Az alábbi fotó első ránézésre bizonyítékul szolgálhatna.

Szivárvány és tükörképe... vagy mégsem? (Korpás Attila)

Képzeld el egy percre a fénysugarak útját a levegőben. A Napból érkezve esőcseppeken megtörve jutnak el a szemedig. Azonban a szemedbe érkező fénysugarak nem jártak a víz közelében sem, tehát nem is tükröződhettek a víz felületén amíg eljutottak hozzád. Akkor mit láthatsz a víz felületén tükröződni? Szivárványt, de tulajdonképpen egy másikat. Hiszen a szivárvány nem egy tárgy, ha két lépést arrébb mozdulsz, már nem ugyanazt a fényjelenséget látod. A válasz tehát: nem, nem láthatod a szivárványt és a tükörképét egyszerre, szivárványod tükörképét egy valahol mögötted csónakázó észlelő láthatná. Persze ő az égen már egy másik szivárványt csodálhatna.

Honlap készítés