Etruszk váza jelenség

Etruscan vase

Tengerparton figyelve a naplementét esetleg azt vesszük észre, hogy mielőtt a Nap elérné a horizontot a tengerből egy "másik Nap" kel fel. Röviddel ez után a két Nap összeolvad és leginkább egy vázára hasonlít - az "etruszk váza" elnevezés Jules Verne-től származik. Később a két Nap egyre inkább összeolvad és a komplexum a görög omega betűre hasonlít. Röviddel ezután a Nap lebukik a horizont alá. A két nap közül természetesen a felső a valódi, az alsó pedig egy alsó állású délibáb

A Napból a fénysugarak egy része közvetlenül a szemünkbe jut, ezért látjuk a lenyugvó Napot. A fénysugarak egy része azonban eredeti irányát tekintve valahová a megfigyelőpontunk alá indult, azonban a sugarak a talajfelszín közelében található meleg levegő hatására törést szenvednek és útjukat megváltoztatva mégis a szemünkbe jutnak. Ez pont ellentétes a torzult nap jelenségével, ott a fénysugarak a Föld görbületét követve, itt pedig pont ellentétesen térülnek el.

Az ilyen délibáb megfigyeléséhez az szükséges, hogy a megfigyelő az inverziós réteg felett helyezkedjen el kicsivel, tengerparton egy, a strand feletti pár méteres dűne kiváló észlelőhely, de egy nagyobb hajó fedélzete is magasodhat annyival a réteg fölé, ami a megfigyeléshez szükséges.

Etruszk váza

Etruszk váza jelenség (Michael Myers)

Honlap készítés