Rakétanyom

Rocket trail

A jelenséghez nem kell különösebb magyarázat: a rakéta hajtóanyagának égésterméke kondenzcsíkként figyelhető meg az égbolton. Az egyszerű magyarázat ellenére érdemesebb részletesebben foglalkoznunk a jelenséggel, mert a rakéták nyoma időnként elképesztő, vad alakzatokat vehet fel, viselkedése, mozgása pedig egészen furcsa lehet.

Ha a rakétákat a repülőgépekkel hasonlítjuk össze, a legfontosabb különbség, hogy amíg az előbbiek főleg a horizonttal párhuzamosan mozognak, addig a rakéták (legalábbis a kilövés helyének közelében) főleg vertikális mozgásúak, azaz gyorsan, több légrétegen haladnak keresztül. Légkörünkre pedig jellemző, hogy közel sem homogén, azaz a különböző rétegekben eltérő légnyomás, páratartalom és szél lehet. A rakéta nyoma tehát hol jobban, hol pedig kevésbé látható, a különböző irányba és erősséggel fújó szelek hatására pedig egészen kacskaringós alakot vehet fel. Előfordulhat, hogy körülötted már vaksötét van, de a magaslégkörben kialakult rakétanyomot még megvilágítja a Nap - sejtelmes fényt és színt kölcsönözve neki.

 


Nem ufo, nem is égre vetített batman-jel, hanem egy orosz Topol-rakéta hajtóanyagának nyoma, amelyet 2013.12.27-én, Veszprémből sikerült lefényképezni (Landy-Gyebnár Mónika)

 

A tipikus rakétanyom kacskaringós, egyes részei szélesebbek, máshol keskenyebb, néhol pedig nem is marad tartósan látható nyoma.

 


A rakétanyom színe, alakja, mozgása nagyon sokféle lehet.

 

Ha meglátsz az égen egy lassan forgó, kékes színben derengő spirális alakzatot, valószínűleg néhány gondolat és lehetséges magyarázat felötlik benned, mire eljutsz a rakéta-magyarázathoz. Pedig az alábbi fotó is egy rakéta nyomát ábrázolja, bár hozzá kell tegyük, hogy egy nem rendeltetésszerűen működő példányról van szó. Az orosz Bulava-rakéta egyik fokozata hibásodott meg, amely forgó mozgást végezve megdöbbentő látványosságot rajzolt a norvég megfigyelők elé.

 

 Egy hasonló rakétanyom az égen nem mindennapi látvány.

 

Bizonyára láttál már olyan tüzijátékot, ahol egy kerék gyorsan forogva ezernyi szikrát szórt. A szikraeső a forgó mozgás hatására spirális alakot vett fel és teljesen hasonló módon alakult ki a képen látható alakzat is. Talán még könnyebb megérteni, ha mozgásban látod:

 

Bár hazánkban nem túl gyakoriak a rakétakísérletek, egy-egy rakéta nyoma, üzemanyag-maradéka messzire sodródhat. Hasonló, órákig megmaradó és nagy területről látható nyomot hagyhatnak nagyobb meteorok is.

 

Honlap készítés