Mit láthattam?

 

A jelenség meghatározása

Az égen feltűnő pontszerű, mozgó fényjelenség általában valamilyen objektum. Ugyan nem tartoznak a légköroptikai jelenségek közé, néhány szót azonban szólhatunk a leggyakoribb, gyakran megtévesztő, vagy szokatlan megjelenésű objektumokról.

Repülőgép - különösen akkor lehet megtévesztő, ha kondenzcsík nem jelenik meg mögötte. A gép testén rövidebb ideig vakítóan verődhet vissza a napfény. Éjszaka a repülőgépek gyakran használnak leszállófényt, amely már kilométerekről látható anélkül, hogy a repülőgép motorhangját hallanád.

Iridium-műhold - E műhold a távközlésben játszik szerepet, több, mint 70 darab kering a Föld körül, viszonylag közel. Két, ajtó méretű napelem-táblájával nappal, alkonyatkor, vagy sötétben, 30-60 másodperces, néha egészen fényes felvillanást okozhat. Előrejelezhető, megfigyelhető.

Meteor - Főleg éjszaka, ritkábban nappal is láthatók fényes meteorok, amelyek a Föld légkörébe csapódva néhány másodperc alatt elégnek. Nagyobb példányok esetében előfordul, hogy darabokra robbannak és a robbanást - akár egy perccel a fényjelenség után - hangjelenség is kíséri. Tűzgömbökről itt olvashatsz.

Meteorológiai ballon - Nagy magasságban a ballon a csökkenő légnyomás hatására akár 10 méter átmérőjű gömbbé tágulhat ki. A fehér, fényes felületről a napfény visszaverődhet.

Kínai kívánságlámpás - Az utóbbi években hazánkban is népszerűvé vált ez a kb. egy méter átmérőjű játék, amely nem ér el nagy magasságot, ám a szél által mozgatott, időnként változó haladási irányú fényes pont a házak felett megtévesztő lehet.

Ha a leírás alapján úgy gondolod, hogy mégsem ez volt az általad látott jelenség, vedd fel velünk a kapcsolatot!
Honlap készítés