Különleges szivárványok

Mindenekelőtt: nem minden szivárvány, ami annak tűnik! Több olyan jelenséggel is találkozhatunk, amelyek meglepően hasonlatosak egy szivárványhoz mégsem azok. A Nap körül kialakuló koszorú, vagy a vele éppen ellentétes oldalon megjelenő glória elhajlási jelenségek. (az összetett fény színeire bomolhat törésnél, szórásnál, elhajlásnál egyaránt) A zenit körüli ív, a a horizontális ív és időnként a melléknap szivárványszínű halójelenségek és bár a törési jelenségek csoportjába tartoznak, a fénytörő közeg a jég, nem pedig a a folyékony halmazállapotú víz.

Szivárványt te is "készíthetsz", csak egy locsolótömlő és egy porlasztófej szükséges hozzá. A kert locsolása közben remek szórakozás. Kora reggel a harmatos fűben is találkozhatunk fénytörő vízcseppekkel, amelyek egészen új színezetet adhatnak akár egy pókhálónak is.

Pókháló különleges színekben (Ujj Ákos)

A közutak festése forgalomkorlátozással jár, ám ahelyett, hogy a kialakult dugó miatt dühöngenél, figyeld meg, hogy a friss festésre apró üveggyöngyöket szórnak, amelyek a felfestett jelzéseket teszik láthatóbbá. No, és mire lehet jó két marék apró üveggyöngy az aszfalton?"Utcaszivárvány" (Goda Zoltán)

 

(Bali András)

Honlap készítés