Koszorú

Corona

Ha egy megfelelően vékony és egyenletes cseppeloszlású rétegfelhőn átsüt a Nap, vagy a Hold, akkor megfigyelhető az igen látványos koszorú-jelenség. Voltaképpen bármilyen erősebb fényű fényforrás megteszi, koszorút megfigyeltünk már a Vénusz, az űrállomás, iridium-műholdak, de egy egyszerű utcai lámpa körül is.
A jelenség megfigyeléséhez célszerű kitakarnod a fényforrást, ekkor megfigyelheted a színes gyűrűket, amelyek akár többször is ismétlődhetnek. Ha a Nap körül figyelnéd meg a jelenséget, mindenképpen ügyelj szemed épségére és soha ne nézz közvetlenül a Nap fényébe! Éjjel, a Holdat figyelve nem kell óvatosnak lenned.
A koszorú jelenség a fény irizálásának, azaz elhajlási tulajdonságának köszönhető. A jelenség szabályossága és a színek intenzitása egyenesen arányos a felhőben előforduló cseppek homogenitásával. A cseppméretnek nagy jelentősége van abban, hogy a koszorú hogyan jelenik meg a fejed  felett. 10μm cseppméret esetén a koszorú nagy átmérővel, széles sávokkal és intenzív színekkel figyelhető meg. 20μm cseppméret esetén a sávok lényegesen keskenyebbek és a spekrum ismétlődése jól megfigyelhető. 30-40μm felett pedig a jelenség halványan jelenik meg, de a sávok ismétlődése látványos.


A felhőben jellemző cseppméret és koszorú jelenség megjelenése közötti összefüggés (www.atoptics.co.uk)

A színek tehát a kevert fehér fényből származnak, ha egyszínű (mesterséges) fényforrás körül figyeled meg a jelenséget, akkor a fényforrás színét látod fényesebb és halványabb gyűrűkként ismétlődni.
A népnyelv erre a jelenségre mondja, hogy "udvara van a Holdnak" és általában esőzés előjelének tartják. E megállapítás nem teljesen alaptalan,  rétegfelhők gyakran érkeznek esőt hozó melegfrontok előfutáraként. A koszorú jelenség hazánkban gyakori, egy évben többször is találkozhatsz vele.

Elhajási jelenség nem csak vízcseppek felületén alakuhat ki. Tavasszal, amikor a növények nagy mennyiségben juttatnak pollent a levegőbe pollenkoszorúval is találkozhatsz. Ha hajlamos vagy az allergiára nem ez lesz a kedvenc légköroptikai jelenséged.

.
(Landy-Gyebnár Mónika) . (Őri Ágnes)
.
.
(Őri Ágnes) . (Őri Ágnes)
.
.
(Őri Ágnes) . (Őri Ágnes)
.
.
(Goda Zoltán) . (Ujj Ákos)
.
"Csináld magad!" koszorú egy karácsonyfadíszen (Kovács Attila)
Honlap készítés