Kern-ív

Kern arc

A Kern-ív különösen ritka halójelenség, először 2007-ben sikerült megörökítenie Marko Mikklia finn fotósnak. A Kern-ív voltaképpen a zenitkörüli ív folytatásaként értelmezhető, de annál sokkal halványabban jelenik meg. A zenitkörüli ív nem fut teljesen körbe, a Kern-ívvel együtt azonban teljes kört alkotnak a zenit körül. A két ívet hatszög alapú lapkristályok alakítják ki de a fény útja nem egészen ugyanolyan. A zenitkörüli ív esetében a fény a felső lapon lép be és megtörve az egyik oldallapon lép ki a kristályból. A Kern-ív kialakulásakor azonban a fény a kristály belsejében az egyik oldallapon visszaverődik. Ez teljesen szabályos hatszög alakú kristály esetében nem fordul elő, a Kern-ív kristályai némiképp szabálytalanok, hosszabb és rövidebb oldallapok váltakoznak.

A Kern-ívnél nem lép ki a fény az oldallapon, mint a zenitkörüli ív esetében, hanem egyszeri visszaverődés után a kristály alsó lapján távozik.

 

A spektrum színeire bomlás itt is megjelenik, de valóban rendkívül halovány jelenségről van szó. Magyarországon még senkinek sem sikerült Kern-ívet fényképeznie, alább is csak egy modellezett halót mutatunk be.

 

Ha szerencséd és jó szemed van, akkor a zenit "túloldalán" találod. (HaloSim)

Honlap készítés