Színjátszó felhők

Iridescent clouds

Színjátszó felhőkkel gyakran találkozhatsz, hiszen nem túl ritka jelenség. Kialakulásának feltétele, hogy a viszonylag vékony felhőben, egyenletes eloszlású és méretű cseppek legyenek jelen, amelyen a fény elhajlást szenved. Ahogy azt korábban már leírtuk, a fény elhajlásának mértéke spektrumfüggő, azaz a fény színeire bomlik. A jelenség a Nap, vagy a Hold, de tulajdonképpen bármilyen fényforrás mellett kialakulhat. A Naphoz közel kialakuló színjátszó felhőket ritkán veszik észre, éppen a Nap erős fénye miatt. (Itt jegyeznénk meg, hogy ha a Nap közelében nézelődsz, soha ne felejtsd el, hogy az erős fény látáskárosodást okozhat!)
A színjátszó felhőknél a színek gyakran teljes összzevisszaságban, kavalkádban jelennek meg, de bizonyos esetekben koncentrikus köröket figyelhetsz meg. Ez utóbbi jelenség a koszorú.

Bizonyos időjárási helyzetekben és bizonyos felhőtípusoknál gyakrabban előfordul a jelenség. Színjátszást fractusokon, vagy a szél által simára csiszolt lencsefelhőkön figyelhetsz meg gyakrabban, koszorú pedig vékony stratuson, stratocumuluson jelenik meg. Jellemző, hogy a felhők kialakulásakor gyakoribb a jelenség, mint később, ekkor ugyanis a cseppméret és eloszlás egyenletesebb, az apróbb cseppek az idő előrehaladtával nagyobbakká állnak össze. Alább csodás színorgiában lehet részed.

.
(Bíró Zsófia) . (Őri Ágnes)
.
.
(Őri Ágnes) . (Bíró Zsófia)
.
.
(Goda Zoltán) . (Goda Zoltán)
.
.
(Goda Zoltán) . (Goda Zoltán)
Honlap készítés