A légkör felépítése

A Földünket körülölelő légkör nem homogén, hanem réteges elrendeződésű. Az egyes rétegekben más-más összetétel, hőmérséklet, sűrűség tapasztalható. A légkörfizika e tulajdonságok alapján osztja fel és jellemzi az egyes rétegeket.

 

A légkör felépítése

A Föld légkörének rétegződése

 

A földi légkör legalsó rétege a troposzféra. E rétegben található a teljes légkör tömegének 80%-a. Vastagsága változó, az egyenlítő táján 16-18 km, a sarkokon 10 km. A troposzférában játszódik le az időjárási folyamatok többsége és a légköroptikai jelenségek szempontjából is ez a legmozgalmasabb terület. Ahogy felfelé haladunk a hőmérséklet 1000 méterenként átlagosan 6 fokkal csökken, így a troposzféra határánál -50°C körüli.

A földfelszíntől számított 15-50 km-es tartomány közé esik a sztratoszféra, ahol a troposzférával ellentétben a magasság növekedésével a hőmérséklet nem csökken, hanem növekszik. Ennek oka, hogy a sztratoszféra magasabb rétegeiben az ózon elnyeli a Napból érkező UV-sugarakat ezáltal megnövekedik a rétegek hőmérséklete. Az enyhének mondható -10 °C körüli átlaghőmérséklet ellenére ebben a rétegben nem túl kellemes az időjárás: állandó, erős szelek fújnak és a levegő már nagyon ritka. A teljes légkör tömegének 19%-a található a sztratoszférában, itt helyezkedik el az ózonréteg is.

A mezoszféra határai 50 és 85 km-re találhatók a földfelszíntől. A hőmérséklet a magasság növekedésével ismét csökken, felső határánál, a mezopauzánál -90°C az uralkodó hőmérséklet. Ez a légkör leghidegebb rétege, itt fordul elő az északi fény,a világító felhők és itt villannak fel a meteorok is.

A légkör legszélesebb rétege a termoszféra amely kb. 600 km vastag, felső határa 600-700 km körül található. Ionoszférának is nevezik, az itt található gázokat ugyanis a Nap sugárzása ionizálja. A leggyakoribb gázok az oxigén és a nitrogén, de a légkör alacsonyabb rétegeitől eltérően nem molekuláris, hanem atomi állapotban fordulnak elő. A réteg hőmérséklete a magassággal növekszik, függ a napsugárzás mértékétől, elérheti az 1500-2000°C-ot is.

Az exoszféra a légkör legfelső rétege. Felső határa 10.000 km körül található, de valójában ez a réteg már egy folyamatos átmenet a bolygóközi térbe. Alsóbb rétegeiben az atomos hélium, felsőbb rétegeiben pedig a hidrogén az uralkodó.

Részletesebben a hozzánk legközelebb eső légréteg, a troposzféra eseményeivel érdemes foglalkoznunk, de természetesen belekukkantunk a magaslégkör mindennapjaiba is!


Honlap készítés